O životě ve škole, dětech, výchově a (montessori) vzdělávání

Jak najít tu správnou školu?

12. 7. 2015,

Už je to přes dva týdny, ale já na to nemůžu přestat myslet. Stalo se to v pátek 26. června, poslední den ve škole, před prázdninama, lehce před obědem. Jeli jsme ze školy, autem. Na zadní sedačce, kde sedí děti, bylo nezvykle ticho. Podíval jsem se do zpětného zrcátka a všiml si, že se Valérii (naše dcera, do června žákyně žluté (3.) třídy u nás ve škole) koulí po tváři slzy. „Co se děje, Vali?“, ptám se. Ticho. Zeptám se proto ještě jednou. „Stýská se mi.„, odpoví ona. „A po kom?„, ptám se ještě. „Po Karin (učitelka), po Ladě (asistentka) a po holkách.

Číst více…

Komentářů: 4

Klimatolog na návštěvě

29. 6. 2015,

Minulé úterý k nám do školy přišel klimatolog Jozef Pecho. Popovídat si s dětmi o změnách klimatu. O tom, co to pro nás znamená a co s tím. Pro ty z vás, kdo jste tam nebyli přikládám jeho poslední přednášku ze Svobody NaŽivo. Vřele doporučuju.

Číst více…

Komentářů: 0

Basecamp do škol

22. 4. 2015,

Basecamp je jedním z nástrojů, které změnily to, jak se dnes pracuje. Je to geniálně jednoduchý software, který dokáže (skoro sám) zorganizovat jakýkoli projekt. K jeho použití je třeba pouze počítač (telefon či tablet) s připojením na internet. Netřeba nic instalovat – je totiž k pronájmu za minimální poplatek z cloudu. Školám dává Basecamp možnost bezplatného pronájmu až u sta projektů. Pro děti je to výjimečná příležitost seznámit se – na vlastní kůži – s tím, jak se pracuje zkraje 21.století. Mohou tak získat dovednost, bez které ve stále větším počtu firem, o práci nezavadí.

Číst více…

121%! Děkujeme!

5. 3. 2015,

Snímek obrazovky 2015-03-05 v 16.08.10

(Autor příspěvku: Alexandra Škampová). Na začátku byl nápad, jak už to ostatně povětšinou bývá…  Učitelé s dětmi přišli s návrhem, abychom do týmu naší školy našli anglicky a ideálně i španělsky (ale ne česky) hovořícího cizince. Spočetli jsme, že k tomu potřebujeme 165.000 na rok. A že nám ty peníze nikdo jen tak nedá. Napadlo nás sestavit s dětmi manšaft a společně připravit „crowdfundingový“ projekt a tím o peníze říci rodičům, přátelům a fanouškům naší školy. Číst více…

Děti hledají angličtináře

10. 1. 2015,

Přátelé, je to tady!  Ode dneška do 10.února máme 31 dní na to, abychom společně vybrali 165000 korun jako roční náklady na našeho prvního stálého rodilého učitele angličtiny. Pokud možno, zapojte do toho své kamarády a známé. Prostě kohokoli, komu je naše škola blízká a kdo nám fandí. Peníze totiž dostaneme pouze v případě, že vybereme minimálně oněch potřebných 165 tisíc. V opačném případě se peníze vrací zpět dárcům. Rozešlete jim tento odkaz: http://www.nakopni.me/projekty/sponzoring/deti-hledaji-ucitele Díky. Číst více…

Škola, kam se nemusí chodit

18. 12. 2014,

Summerhill jako první demokratická škola na světě tu už byl – Summerhill. Demokratické školy. Až budete mít mezi svátky chvíli, podívejte se na hraný film o této škole z roku 2008. Podívejte se na něho ale s dětmi. Ty naše nechtěly jít spát, jak moc je to chytlo. Přestože jsou to „Montessori děti“, dlouho nechápaly, jak může fungovat škola, kde není nic povinné. Koncem ledna bude v Praze jeden z jejich absolventů, filmař Quincy Russell. Kdybyste se ho chtěli zeptat na to, jak to funguje, v Praze jsou dvě možnosti se s ním sejít – 23.1. na Kampě s Jaroslavem Duškem v rámci pořadu DušeK a 24. v Holešovicích zde.

Číst více…

Automat na zdravé svačinky

20. 10. 2014,

IMG_5301

Od jedné maminky od nás ze školy nám přišel následující e-mail: „Přišla za mnou Janička, že mají nové „MLÉČNÉ KARTY“ a abych jí dobila kredit. Ještě jsem se zkusmo podívala, zda něco nezbývá na starší kartě a zjistila jsem, že za 14 dnů vloni na konci roku vyčerpala 250 korun, vesměs za „zdravé“ sušenky, mléko s čokoládovými kuličkami nebo rovnou čokoládové tyčky. Tak jsem si vzala oba andílky k počítači a s nimi prošla nabídku automatu na www.happysnack.cz. Obě děti i mě zarazil výpočet ceny tzv. DOTOVANÉHO polotučného mléka – v nejobyčejnější variantě nás vychází litr na cca 39 korun, v ochucené 42 a v případě, kdy dojde dotace a čerpají za nedotovanou cenu, platí 72 korun za litr. Podobně hrůzné přepočty vyšly i u ostatních pochutin a „zdravých“ svačinek. Např. musli tyčinka „ProFigur“ u nás v automatu za 12,50 – dle Heureky k dostání od různých dodavatelů od 6 Kč za kus! Street XL u nás za 12,50 – k dostání od 7 Kč.“

Číst více…

Komentářů: 45

Proč děti potřebují být venku?

1. 10. 2014,

IMG_4271

Následující článek se po českém internetu už proběhl. Se svolením autorky Radky Smejkalové, která ho psala pro Týden.cz (ZDE) ho ale pro jeho aktuálnost uveřejňujeme i na našem blogu.

Poruchy chování, řídnutí kostí, alergie, kriminalita i zvýšený stres. Omezení kontaktu s přírodou u dnešních dětí má podle odborníků přibývající negativní dopady. „Když si vybavím své dětství, odvíjí se mi v hlavě film, v němž s partou děcek jezdíme na kole k rybníku, čvachtáme se v potoce, paběrkujeme brambory na poli a prozkoumáváme ‚divočinu‘ v okolí chaty, kam jsme jezdili,“ dokáže se ještě dnes zasnít čtyřicetiletý Petr Kučera. To všechno ale už odnesl čas… Číst více…

Kategorie: 21.století , výchova , zdraví

Tomáškovy křížaly

19. 8. 2014,

Do třetice na téma „dětí v 21.století“ (viz předchozí „Háro“ a „Martha„) – „Tomáškovy křížaly“ – fenomén loňského podzimu. Jedenáctiletý kluk, který si přál nový počítač a s rodiči se dohodl, že mu ho „jen tak nekoupí“, ale že na něj vydělá.

Číst více…

Kategorie: 21.století , dětství
Komentářů: 1

Neuvěřitelný příběh Marthy Payne

13. 8. 2014,

School dinner Blogger

Když už jsme u těch dnešních dětí a sociálních sítí (Háro, opera & The Loom Bands), mám tu dnes příklad skotské školačky, která chtěla změnit to, co servíruje její školní jídelna. Během několika měsíců se jí podařilo nejenom to, ale navíc pomohla vybudovat jídelnu v africkém Malawi pro 2000 dětí a svými fotkami, články a příkladem inspirovat milióny lidí po celém světě.

Číst více…

Kategorie: 21.století , dětství
Komentářů: 2
4. stránka z celkem 512345

Líbí se Vám, co děláme?

Přispějte

Budujeme školu, která ve státním systému ukazuje, jak rozvíjet přirozené nadání každého dítěte, jak je vést k samostatnosti a rozvíjet u nich klíčové kompetence pro život v 21.století. Chceme v tom být inspirací ostatním.

Z příspěvků státu a rodičů ale pokryjeme pouze část nákladů potřebných na provoz a především rozvoj naší školy. Potřebujeme pomoci především s financováním nákupu pomůcek, rozšiřováním prostor, vybavením tříd, mimoškolních aktivit dětí, vzděláváním našich učitelů. Proto oceníme jakékoli finanční dary, které můžete zasílat na náš trasparentní účet: 2700467567/2010

více informací

Prohlédněte si foto, info z proběhlých akcí

Proběhlé akce

Newsletter

Chcete informace o našich aktivitách?
Nechte na sebe kontakt.